Lékárna Horník  Brno
544 210 118

Bílkoviny v našem jídelníčku a při redukční dietě

06.04.2018

Bílkoviny jsou mimořádně rozmanité a tajemné přírodní látky!

Bílkoviny, nepostradatelná část naší stravy, jsou složeny z aminokyselin. Liší se navzájem obsahem a pořadím, jak jsou na sebe vázány. Jejich složité molekuly se liší také tím, jak jsou uspořádány v prostoru. Nakonec i provázek lze smotat různým způsobem a klubíčko může mít různý tvar.

Bílkoviny v našem jídelníčku a při redukční dietěBílkoviny jsou u všeho, co se v našem těle děje!

Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem pro výstavbu tělesných tkání. V lidském těle tvoří s cukry, tuky, nukleovými kyselinami a dalšími sloučeninami velké množství biologicky aktivních látek nezbytných pro jeho fungování. Speciální bílkoviny dodávají cestou krevního řečiště důležité látky do tělesných tkání a z nich odvádějí látky nepotřebné nebo plní funkci imunologickou či fungují jako protilátky. Bílkoviny se podílejí na udržování vnitřního prostředí lidského těla fyzikálními mechanismy.

Dostatečný příjem bílkovin během redukční diety je důležitý pro ochranu svalové hmoty, pro imunologické pochody, pro transport všech důležitých látek i pro látkovou výměnu.

Správné složení potravy je nezbytné pro výstavbu nových bílkovin!

Některé aminokyseliny si tělo neumí přetvořit z jiných látek nebo aminokyselin a musí být dodávány potravou. Ty musí být ve stravě zastoupeny v dostatečném množství, aby je tělo nemuselo získávat ze svalové hmoty nebo z jiných důležitých bílkovinných látek. Plnohodnotným zdrojem bílkovin jsou potraviny živočišného původu (např. vejce, maso, mléko). Potraviny rostlinného původu (např. luštěniny, obiloviny, brambory) obsahují bílkoviny hůře dostupné a nejdůležitější aminokyseliny nejsou zastoupeny v dostatečném množství. Kombinace obou zdrojů je proto žádoucí. To je výhodné i z toho důvodu, že přirozeně snížíme příjem tuku, který je více spojen s živočišnými potravinami.

celý článek zde


« zpět